torsdag 24 januari 2013

kroatien♥

 

Ja vad säger man..bättre sent än aldrig..

I höstas reste vi hela familjen till fantastiska Kroatien och har fått väldans många frågor om det.
 Är långt ifrån en expert på det här landet, och då vi reste med två småbarn åkte vi heller inte runt denna gång. MEN, har lovat att jag ska ge er lite tips och kan som sagt bara utgå från där vi själva var och vår egen upplevelse. Se även här.

Vi åkte till en ljuvlig liten fiskeby som heter Brela, ligger ca 45 min med bil från Split, som vi flög till. Vägarna är smala och slingriga, är man höjdrädd får man bita sig i tungan både en och två gånger. Men det är makalöst vackert. Naturen med de höga bergen, det kristallklara vattnet, de vita mjuka runda stenarna. Dofterna. Den långa strandpromenaden kantas av väderbitna tallar som sträckt sig mot havet och ljuset. Det doftar en blandning av barrskog, lavendel, rosmarin och salta hav..kan fortfarande känna den, doften.

 

Vi njöt av färsk frukt och grönt som man kunde köpa längs stränderna. I Kroatien ska man passa på att köpa med sig av deras egna olivolja, lavendel, kryddor och goda viner. Maten är en blandning av Italien möter Grekland. Mycket färsk fisk, skaldjur och grönsaker. Vi besökte en enkel men fantastisk restaurang uppe i bergen och avnjöt en minnesvärd middag med bl a en gudomlig moules ́mariniere. En bil från restaurangen hämtade upp oss vid hotellet och körde oss tillbaka när vi ätit klart, ingen taxi här inte. 


Solvarma små tassar mot de vita stenarna. Kroatien har stenstränder och jag var först lite skeptiskt mot det då jag avgudar vita sandstränder. Men det var helt ok, ett måste är badskor och barnen tyckte bara det var kul att dra på sig de grodliknande tofflorna.  


Vik efter vik, strand efter strand avlöser varandra. Här ser ni lite mer hur landskapet ser ut. Det går alldeles utmärkt att vandra här, finns leder och hotellet hjälper en.


Utsikt från vårt hotell. Vi bodde på Bluesun Hotel Soline, mellan 3+/4. Nästan alla rum har havsutsikt och balkong. Stora, rena, enkla rum. Gigantisk säng och både bad och dusch. Långt ifrån ett fancy boutique hotel men kan helt klart rekommendera det och skulle boka det igen. Hotellet har även ett superfint SPA (dermalogica) och behandlingarna är nästan halva priset mot hemma.


Hotellet har både en uppvärmd inhomhuspool och en utomhuspool. Samt en liten plaskpool för barnen. Tyvärr tyckte jag att det kunde vara lite varmare i vattnet.. men det var ju ändå över 20c.

  

Som sagt kristallklart vatten. Båtturer avgick varje dag till närliggande öar och stränder.


Utsikt från frukosten. Havet ligger bara några meter från hotellet.


Hotellets arkitektur smälter in i bergen. Antingen tycker man det är cool eller fult. Jag gillar.

  

En häck av rosmarin! Har aldrig sett något liknande. Och vackra granatäppelträd, se här.

t
alla bilder privata tagna av camilla dreamhouse


Lekplatsen..fantastisk! Låg precis vid stranden, och hotellet.
Morgonsol så lagom varmt att glida ner med barnen efter frukost.

Sammanfattningsvis så är Kroatien och Brela ett perfekt semesterställe om man söker en makalöst vacker plats. Naturen är som sagt magisk. Maten är bra även fast det inte finns några gourmetkrogar direkt. Men perfekt för småbarnsfamiljen. Sen är det billigt!! 2 h 40 min med flyg, sjuk kort tid och super när man reser med småttingar. Sen är alla så galet trevliga, speciellt mot barn! Goda viner. Billiga behandlingar. Lugnt och väldigt rofyllt.

Kunde vara lite varmare i vattnet (enligt mig). Inget ställe om man vill ha håll igång. Vi reste off season så lungt och alldeles lagom med turister, men har hört att det kan vara mycket folk då Kroatien blivit extremt populärt de senaste åren. Då vägarna är smala och slingriga så är det tyvärr inget ställe jag gärna hyr en bil och sätter mina barn i, för att just upptäcka Kroatien. Avstånden blir långa. Men reser man utan barn, eller lite större barn så är det ju helt klart en annan sak.

Phew..har ni orkat läsa ändå hit får ni en medalj. Och nej, det här inlägget är inte sponsrat.xx

Nu nattinatti alla fina♥


2 kommentarer:

Interior Glass Doors sa...

This is one of the best designs I ever saw in most blogs.

Valeria Zeman sa...

Hej, har du inte haft några problem med barn och transporter? Jag tog alltid en hyrd bil för min familj orsakar kollektivtrafik är inte så bra