måndag 29 september 2008

kompost?Måndag och ny vecka! Plintarna är gjutna och jag har röjt på ballkongen och fixat lite men låg däckad hemma igår med förkylnings 'ont-i-kroppen'. Vi är ändå rätt duktiga på att sortera hemma med kartonger, tidningar, pant osv. Men är det nåt man märker när man bor i hus med sopphämtning är hur stora mängder man samlar på sig. Vi har funderat över en kompost lösning, iaf när det gäller blast, grönsaker och sånt. Hur har ni? Funkar det bra? Ska man ha varm eller kall...? Hoppas ni får en härlig måndag, här skiner solen. xx

15 kommentarer:

alacs sa...

Vi har en varmkompost från ett ftg i Anderstorp (försökt googla för att hitta länken, men hittar inte just nu). Den är rektangulär och fodrad med frigolit. Än har vi bara kört trädgårdsavfall för att "få igång" den, men ska börja med hushållsavfall också.

alacs sa...

Hittade: http://www.plastsystem.se/sv/index.html Kolla Våra egna produkter och Kompostbehållare Biobox. Skickas med bussgods, och kostar runt 1400 inkl frakt.

Malin sa...

Vi har valt att inte ha någon (mer än för trädgårdsavfall), det tar en hel del tid att sköta den om det inte ska börja lukta ocg komma råttor.

Tinnar och torn sa...

Hejsan! Jag tror att vi snart kommer att bli tvungna att sopsortera mer. Fler och fler kommuner kräver det. Hos min familj i Blekinge har det sedan ett par år dragit igång. Allt hushållsavfall läggs i särskilt påse och sen i tunna. Det drar till sej flugor och annat. Så om du vill börja kompostera på egen hand ska du helt klart satsa på varmkompost. Det jag har läst om dessa är att man med inte allt för mycket jobb kan hålla ordning på den och då är nog det att föredra framför en "vanlig" tunna med papppåsar. Oj vilket långt inlägg det blev :o) Lycka till! Ha en fin vecka/Kram Petronella

Ellen - Charmerende gjenbruk sa...

Kompost er fint, særlig for plantene. Når jeg har brukt kompost i bedene skjer det underverker.
Der hvor jeg bor har vi en varmkompost til matavfall, og en hagekompost, det blir utrolig god jord av det.
Lykke til med din kompostering!
Klem...Ellen

Stämningsfullt sa...

Hej!
Vi har inte heller någon kompost men funderar också på att skaffa en. vi använder den bruna tunnan men inte så ofta som man borde....
Fin liten tunna på bilden :)
Kram!

Gardenlife sa...

Jag använder en gammal soptunna av zink som kompost. Den är fyrlantig med löstagbar front. Små lufthål finns på sidorna för att släppa in syre, de är så små så skadedjur som möss kan inte ta sig in. Funkar perfekt som kallkompost Hoppas du hittar en bra lösning som passar er!
/Janne

Petra sa...

Vilka underbart inspirerande fotografier!

Diana sa...

Vi sopsorterar allt. Skulle aldrig fungera annars. Här töms hushålls-soptunnorna varannan vecka.

Har både varmkompost (modellen "Sverigekomposten") för matrester och kallkompost för trädgårdsavfall.
Under vår diskbänk har vi två utdragslådor med 5 sorteringshinkar
1- hushållssopor till soptunnan (allt som inte går att sopsortera)
2- glasburkar
3- metall/icke brännbarn som vi har särskild liten soptunna till som töms var 8:e vecka
4- kartong (mjölkfpk, pastapaket osv)
5-matrester till varmkomposten (den här hinken är minst och töms varje kväll)

Sen har vi tidnings/pappersåtervinningskärl i arbetsrummet där sådant som inte används som braständning hamnar.

Varmkomposten är verkligen superenkel att sköta. Det tar inte ens fem minuter att gå ut i trädgården, tömma hinken och röra om lite med grepen. Sköter man sin kompost och lägger i lite torvmull då och då om surhetshalten blir för hög så luktar den aldrig illa. Vi har aldrig haft problem med råttor eller andra skadedjur. Jorden är perfekt att gödsla med i trädgården till våren.

Känns jättebra rent miljömässigt att ha varmkompost (dessutom betalar vi en mindre avgift för sophämtningen tack vare den), dessutom blir det ju aldrig fullt i soptunnan, perfekt när man har blöjbarn. Vi kanske får ihop 4 soppåsar i vår tunna under två veckors tid och då är två av dom blöjpåsar)

mia sa...

Lite små kanske men söta...

Kram Mia

Tina sa...

kuuuul trappeoppgang med de bildene, det likte jeg ja. klæm

Mag sa...

Vi har en varmkompost, funkar ok. Snygg komposthink på bilden att ha i köket! Var hittar man den? Just nu har vi en ful plasthink under diskbänken. :(
För övrigt så är jag helt kär i erat hus :)
Kram

Dreamhouse sa...

tack snälla alla för tankar och kommentarer, det är en djungel i sig det där.

mag: tack gulle! det var från en garden online butik från UK, försöker hitta källan..

tack igen!! fortsätt gärna med tankar och idéer.xx

Caroline sa...

Snygg komposthink!

Vartifrån är den?

/ Caroline

Anonym sa...

Varm- eller kallkompost spelar ingen roll, se till att ha en bra behållare med tät botten så får du inte in skadedjur. Ta lite "god" kompostkultur från nån granne som har en kompost som processen är bra fart på. Rör om då o då och kompostera alla grönsaker utom citrus. Jag tar en del matavfall också men inte rent kött osv, (skulle säkert funka det med)
LYCKA TILL!