söndagen den 22:e december 2013

ho ho ho...



 mitt i julstöket... inte kan man tro att vi ska ha fullt hus här om bara två dagar.. Det ska städas, handlas, rullas köttbullar och slå in klappar...Bäst att sätta fart minsann.

Vill tipsa om några underbara kolor från Pärlans som vi gjort här hemma, ljuvligt goda!

Nu ska jag fortsätta med stöket här hemma.

Pepparmint  & Polka kolor ♥

Cirka 50 små kolor
  • 1 dl (cirka 100 g) polkagrisar
  • 80 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk havssalt
  • 1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 170 g glykos
  • 250 g strösocker
  • 1/2 tsk pepparmyntsolja
1. Krossa polkagrisarna i en mortel.
2. Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och -frön på svag värme i en liten kastrull.
3. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader; färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
4. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått ca 124 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Ta ur vaniljstången.
5. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över de krossade polkagrisarna.
6. Låt svalna 45 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

1 kommentar:

Tre Engler sa...

Ønsker deg en riktig GOD JUL :)
Klem Merete