söndag 24 maj 2009

kattlivNär det kommer till- OM våra små kissar, domino och diesel, ska få vara ute eller ej, är jag en riktig hönsmamma. De har gapat och skrikit och tillslut så undrar jag varför de ska vara inne när deras högsta önskan är att få springa ute i friska luften, busa och må bra. För min skull...? för att jag är rädd att räven ska ta dem, att de ska bli instängda någonstans, bli överkörda, att någon ska sno dom..ja det finns tusen orsaker. Men för några veckor sedan så släppte vi ut dem och de är överlyckliga. Ibörjan va de helt tokiga och jag med.. kommer de tillbaka, hittar de hem.. osv. Men visst, de är som små hundar och rör sig runt huset, tar någon lov bakom i skogen och våldgästar grannarna stundtals. De har blivit polare med Kurre, grannens enorma ragdoll. Men de får bara var ute när vi är ute och lämnar dem inte när vi åker iväg. Men allt är inte frid och fröjd, nu jagar de fågelungar..och jag efter..Men visst, naturen har sin gång.. men jag har ännu inte vant mig..Hoppas ni haft en härlig helg! xx

19 kommentarer:

Viveka på Humlebacken sa...

Vad lustigt att läsa att du är en hönsmamma när det kommer till katternas ute- eller inneliv. Vi velar hela tiden. De vill ju verkligen komma ut. I helgen släppte vi ut Beckham ett par gånger och var med honom på tomten, han gick inte utanför. Men därifrån till att låta dem springa ut fritt... usch vad svårt det är. Förutom alla argument du kom med, så tänker jag på grannar som kanske inte gillar katter, och kanske vill kunna sitta ute utan att riskera att det kommer en kelig birma och stryker sig kring benen. För det kan man inte garantera att de inte gör, om man nu släpper ut dem. Och så är jag såklart jätterädd för att de ska råka ut för plågoandar eller att någon ska sno dem eller köra på dem...
Får ta denna diskussion med familjen igen... och igen... och igen...
kram

Forførende Farger sa...

Interesant tema.
Jeg har alltid prediket for at katter må få leve et fritt liv utendørs.
Med det mener jeg ikke at de bare skal være utekatter altså, men at de skal få velge om de vil være inne i huset eller ute på egenhånd.
Mine katter har alltid fått være ute når de selv har hatt lyst til det. Helt til min datter kom strigråtende hjem og fortalte at hun hadde funnet begge kattene våre døde og blodige bak huset.
Den ene katten hadde de kuttet av bakbena på, alikevel hadde den prøvd å slepe seg hjem. Den andre vil jeg ikke fortelle hva de hadde gjort med, så fryktelig var det!!!
Etter dette gikk det lang tid før vi skaffet oss 2 nye katter.
Og nå tørr jeg nesten ikke slippe de utendørs, selv om jeg er ute sammen med de.
Jeg har spurt meg selv mange ganger om hvem det er som gjør slike sadistiske ting mot uskyldige og forsvarsløse dyr...

Det var IKKE for å skremme deg at jeg fortalte dette.
Det var for å fortelle deg at noen ganger har vi kjæledyreiere god grunn til å være litt overbeskyttende.
Foresten, nyyyydelig pusekatt du har!

Vintage Fairy Tales Rebecka sa...

Mina föräldrar har, på sitt sätt, löst denna problematik genom att bygga en stoor kattbur utomhus.
Katterna bärs sedan ut till denna, de har fem katter!
Alla är glada och nöjda och mina föräldrar som är penionärer är fullt sysselsatta.

Anonym sa...

Usch vad jag blev ledsen när jag läste din kommentar Forförende Farger...att människor kan vara så grymma och sadistiska mot små, försvarlösa djur upphör aldrig att förvåna mig. (och då jobbar jag ändå som psykolog). Visst finns det hemska människor, men det är ju inte det som är farligast för en liten katt. Vår älskade katt blev påkörd strax utanför vårt hem och dog förmodligen på en gång av smällen. Oj, så vi grät och sörjde hemma. Efter en tid skaffade vi två nya små katter från ett katthem, och de fick INTE gå ut. Men så kommer ju solen och värmen och själv vill man ju kunna gå ut i trädgården och njuta. Då har vi löst det så att vi har hägnat in hela trädgården. Det innebär att katterna kan vara ute i trädgården och jaga varandra, klättra i träd, gömma sig i buskar osv utan att riskera något av det hemska som de kan råka ut för utanför. Så hade de löst det även på det underbara katthemmet där vi adopterade våra katter från. Kanske kan vara en tanke även för er?

Tinnar och torn sa...

Hejsan Camilla!

Härligt att höra att du vågar. Förstår din oro fullständigt. Men jag brukar tänka så att deras lycka över att vara ute får lov att överväga oron. Vi förlorade ju vår katt Nisse som försvann för flera år sedan och fortfarande kan mitt hjärta snurpa ihop när jag tänker att någon utav katterna varit borta från huset "för länge". Men därifrån till att inte låta dem vara ute när de så uppenbarligen vill, det går ju inte. Så hejja er och grattis till Diesel och Domino :o) Kram Petronella
Ps. Hoppas du är ditt gamla pigga jag nu!

Tina sa...

Fin katt du har da, den var søt. Vår katt har vært borte i 3 år pga vi har hatt hund. Den har bodd til min søster men forrige uke kom den tilbake og akkurat nå er den hos dyrelegen for å bli sterilisert, må si jeg er spent...:)

Guldkant På Livet sa...

Vilka godingar du har!!!

Eftersom jag har haft katt i hela mitt liv ( utom ett år, ett trist år, så kan jag säga, helt rätt beslut av dig!!

Jag önskar fler kunde ta sitt förnuft til fånga och ha sina katter ute, katter finner sig i att vara inne men de är inte lika lyckliga som katter som får vara ute. Katter rymmer inte. Om de har ett bra hem. Faror ute, javisst, men jag tänker så här, om de blir överkörda av en bil el råkar ut för ngt annat otäckt så har de i af varit lyckliga medan de levde istället för ett trist långt liv...du kommer att få såna glada och lojala missar! Hurra för kloka matte! Mari.

Emma sa...

Hade samma fundering själv när jag skaffade min katt men eftersom vi bor rätt lantligt så hade jag inte hjärta att låta henne vara inne. Tyvärr så har hon vid ett flertal tillfällen skadat sig ute. Slagsmål, fastnat i taggtråd, jagad av räven, halvt strypt av halsbandet (aldrig mera halsband) & åter igen slagsmål samt inlåst i grannens garage. Men det är nog sånt man får ta, tyvärr! Men hon får aldrig vara ute på natten och ska (enligt mig) vara inne vid 18-tiden. Senast! Förmodligen är hon rätt van vid den tiden för oftast står hon utanför dörren vid den tiden. Om hon inte skulle göra det så går jag ut o letar efter henne.. Därav jag hittat henne i skogen när hon fastna i taggtråden, inträngd av räven som jag hann jaga bort & att vi hittade henne i grannens garage.. vi har alltid mjau:at åt henne så hon svarar alltid när hon är ute & vi ropar. (tur det) Det är inte lätt med katter men dom är trots allt utedjur som ska vara ute. Men hon håller sig alltid i närheten av huset & om jag är hemma brukar jag ropa bara för att kolla vart hon är. Det brukar dröja 2minuter så kommer hon. Ett tag funderade vi på att hålla henne inne, efter alla skador. Men det man ska tänka på är att har man släppt ut dem en gång är det supersvårt att hålla dem inne igen. :) Superfin blogg föresten! Första ggn jag är här och kikar.. hittade din från spets & snor :) Kram Emma

malin sa...

hej, jag bor i en lägenhet på 100 kvadrat med tre stycken katter ( plus katternas husse ) och våra katter kommer aldrig ut mer än på balkongen och de är skitnöjda med det. Men nu har vi börjat titta på hus och jag tror att för våran frids skull så skulle jag bygga ett stort katthus på tomten så som några har föreslagit. Från att ha varit innekatter i hela sina liv så tror inte jag att de är katt-driftiga nog att tackla en räv, bil eller hemska tanke djurplågare.

Anci sa...

Vilka fina katter du har ! De är så underbart söta.
Tänk, vi har samma "problem". En av våra katter älskar att vara ute (den andra kanske lite mindre...). Men vi har inte bestämt oss än, till katternas förtret :)

Kram

Emma sa...

Hej
Jag vill fråga dig hur ni gjorde för att matcha vitt kakel m. vita köksluckor på bästa sätt så att de vita färgerna inte skär sig?
Tack för en underbar, inspirerande blogg. Håller på att bygga hus och har fått många tips från dig!

MVH Emma

Helene sa...

Grattis till vinsten i Vi i villas bloggar vi gillar maj!
Helene

Cin sa...

Nä, det är svårt i början. Jag var precis likadan, och är fortfarande ibland. Men det kan dock vara skönt att de är ute också, speciellt när man ska sova och de i vanliga fall breder ut sig i sängen, hihi. :)
Du kommer vänja dig så både du och katterna kan njuta av utelivet.
Kram Cin.

DREAMHOUSE sa...

tusen tack för all feedback! det smärtar mig att höra hur fruktansvärt elaka odjur till människor det finns.. hur kan man???!! Måste vara en djupt skadad psykopat.
Ja det är mkt att tänka på när man börjar släppa ut sina små darlings och visst är det en stor risk. Men det är ju egentligen samma sak med barn och annat, det kan Alltid hända något ont.. Än en gång, uppskattar att ni delat med er av eran erfarenhet. Vet att mina små kissar är såå lyckliga just nu iaf. varma kramar

celina sa...

Jisses så stora de blivit. Kommer ihåg de första bilderna på de två när de precis kommit till er. Tiden går fort!

Malin sa...

Vilka underbara katter du har! Mina katter bor bara ute, jag är allergisk. De har en egen inredd bod att gå in i. De klarar sig bra, men det är klart att man blir orolig för att de ska bli påkörda.
Malin

Dagmar - A Cat in the Kitchen sa...

Förra året när vi flyttade till hus så var jag bestämt emot att våra innekatter skulle få gå ut. Men till slut var vi tvungna att släppa ut dem eftersom de de skrek och var oroliga när vi satt på terassen. Man ser verkligen hur lyckliga de är nu när de är ute och man blir själv lycklig när man ser dem rusa omkring och lukta på blommor och växter. Våra katter får också bara vara ute när vi är hemma, den ena stannar på vår tomt medan den andra tyvärr går lite längre bort. Grannarna runtomkring har också katter och vi kollar emellanåt med den närmsta kattlösa grannen att allt är okej.

Anonym sa...

Varför inte bygga en kattgård, alltså en innätad rastgård? Sedan kan man förstås också gå ut med katterna i koppel. Då slipper ni oroa er för att det händer dem något.

Det finns tyvärr folk som hatar katter och inte drar sig för att skada dem, och lösspringande katter kan också leda till osämja med grannar.

Tänk också på att eftersom era katter är raskatter finns en risk för att någon stjäl dem, antingen för att ha dem själva eller sälja dem vidare!

Skriver detta med omtanke, för det är hemskt om ens älskade husdjur försvinner, hittas skadad eller död!

En kattgård behöver inte vara jättestor och är inte så svår att bygga. Man kan ha en kattlucka från en dörr på huset så att de själva kan gå ut och in som de vill, eller fristående. Tänk på att ha någon slags sol- och regnskydd. Man kan inreda dem mysigt med växter och annat, så de behöver inte nödvändigtvis bli fula. Det finns inspiration att hämta om man googlar på kattgård, innätad balkong o dyl.

Anonym sa...

Vi har en raskatt som är framavlad på så sätt att de fryser om de är ute, förutom riktigt sköna sommardagar. Det är en liten kattras och han är inte riktigt rustad för att klara att vara helt utekatt, även på sommaren. Dessutom har vi ett hus på 180 kvadratmeter så han har ett stort revir ändå. Men det är trist att inte kunna ha honom med sig när man vistas i trädgården. Sele har han gärna på sig, men vägrar gå ut i den. Vi vill bygga en rastgård men alla jag finner här på nätet är gigantiska och gjorda för flera katter. Vi är inte så händiga heller. Samtidigt vill vi inte att det ska se ut som ett fängelse.. Några tips?
Hälsningar,
Ulrika