hjälp - fasadfärg?


Nä hörrni, behöver Er hjälp! Blir smått galen i den här färgdjungeln. Vi har bestämt att huset blir vitt, iom att vi har ett sk 'new england-inspirerande' hus (möter lantligt). Vad har ni för erfarenheter av vit fasadfärg? vet att det möglar mer osv, men kommer förmodligen att välja Alcros Bestå. Vill inte att det ska vara vitt vitt, så att det bländar. Inte för 'gult' i, så att det ser ut som en hund kissat när det blir vit snö. Vilken vit ska vi ha??? Tacksam för alla synpunkter och erfarenheter som ni sitter på - kör!

Kommentarer

Anonym sa…
Hej

Helena här vi hade valt alcros special färg i vitt ...
men målade om den blev inte bra vi har ochså new eng stil men valde att
ha huset i light grey med vita staket o vita plank samt vita prydnadsstenar
i olkia rabatter kan inte bli stilrenare.
När vi hade allt vitt så såg det mera smutsigt ut och det bröt ej mot staketen så tänk på det ..speciellt vinter tid.
Samt att färgen ger mera skydd mot väta o mögel.

Mvh
Helena
LoWa sa…
Nån vit med lite grått i. Kan rekomendera Demidekk-färgerna. Håller kanonbra. Vi har målat för andra gången med den. (13 år sedan sist) Kulörbeständig o lättjobbad.
Sofie sa…
Jag har tyvärr inga tips att komma med, då jag aldrig har varken bott i eller målat ett hus vitt. Men jag tycker det är en riktigt snygg husfärg! Särskilt om knutarna och fönsterlisterna bryter av i någon annan kulör (kanske grått, marinblått eller vinrött). Lycka till med färgvalet!

Hoppas att du har haft en trevlig midsommarhelg! Kramar, Sofie
Anonym sa…
Vi har målat med Alcros vita färg och tyvärr måste jag säga att det bildas alger/mögelsvampar inom 2 år... Vi har tvättat huset med Yes diskmedel och det fungerar lika bra som algtvätt. Att algerna trivs bättre på ljusa hus beror på att temperaturen inte blir så hög. Det kan skilja 30 grader från en vit till ex en brun fasad. Detta gör att algerna/mögelsvamparna dör på den varma mörka fasaden. Allt detta enligt en gammal målare som hjälpte oss förra året. Men, jag vill också ha ett vitt hus så det blir till att tvätta, tvätta och se glad ut. Lycka till, vilken färg det nu än blir.

Beatrice
Anonym sa…
Vi har vitt hus, även runt fönster och knutar. Vi målade det för 4 år sedan och än är det lika fin, ser inga tecken på mögel eller annat.
Du kan titta på några bilder där lite av huset finns med... i min blogg, under kategorin UTE.
Lycka till med målningen!
Anonym sa…
Halloj,
den vita djungeln är svår. Förstår precis tanken med att man inte vill ha ett självlysande hus, ej heller ett shabbit.
Vi valde en vit kulör [133C] med yttepyttelite grått i. När solen skiner ser det vitt ut, när det är mulet ser det kanske lite gråsdaskigt ut... Tror att jag skulle välja [133A vitare-vit] ifall vi målade igen... Men tillika passar 133C bra med de grå detaljerna.
Vi har målat med teknos nordica eko. Verkar hittills bra.
Vet ju inte om det är likadana färgkoder i finland/sverige, men man tycker ändå att det borde gå att lista ut.
Ett annat bra tips är att köra runt och spana på vita hus och sen gå in och fråga, om man hittar nåt man gillar :)
lycka till i färgdjungeln!
/ruffa
Pernilla sa…
Tycker vitt är jättefint!

Humlebacken har väl en fin vit färg? Hon har skrivit färgnumret en gång, jag var inne på att måla vårt vitt men det blev en väldigt snygg beige istället. Sobert och vi blev jättenöjda.
Anonym sa…
Hej,
vi målade vårt hus vitt förra året, så jag har ingen lång erfarenhet av just vår färg. Men det ser väldigt bra ut även iår, trots en varm och fuktig vinter, inte tillstymmelse till mögel eller alger nånstans.
Vi målade med Demidekk Optimal, kulören är S1002-Y, dvs ljusljusgrå. Men huset upplevs som helt vitt. Som kuriosa kan jag nämna att Globen - denna helvita boll - är målad i S1502-Y, dvs ytterligare en gråare nyans! Så visst är det svårt med vita färger... Mitt tips: provmåla! På rätt stora ytor, kan vara en stor bit plywood eller nåt så att du kan flytta runt den. Och titta på den i både sol, skugga, mulet, nära, på avstånd, gärna i något hörn.

Lycka till!
Shyme sa…
Jag var inne på vitt ett tag när vi skulle välja färg men valde till slut grått (demidekk optimal Perlegrå). I alla fall fick vi rådet att välja en vit som drog åt grått för att det inte skulle bli för bländande...

(svärföräldrarna har precis målat med Demidekk Optimal Hvit för andra gången, ca 12-13 år sedansist, och är jättenöjda)
Vi har ett hus i bruten vit färg, med ganska ljust gråa knutar. Färgen var ursprungligen Jotun 1222 Gråmynta på fönsterfoder och knutar samt 1376 froströyk. Med hjälp av NCS koden bröt vi sedan färgen på samma sätt, fast i Alcro. Det blev riktigt bra. Uppslaget fick vi på en av våra otaliga resor i vår omgivning där vi letade färg, sen tog vi mod till oss och knackade på och frågade. På så sätt ser man jättetydligt hur färgen blir på väggen. På nätet ser gråmynta beige ut, den är definitivt grå. Den vita är en varm vit färg, vilket jag tycker är mycket snyggare, men det är en smaksak. Men som sagt mitt råd: åk ut och leta!!!

Kram
Kia
Anonym sa…
Hej,
Mitt tips som även "Kia" skrev är ju att kolla runt på grannar och hus i området alt andra villa områden?
KOmmer iaf bli super fint hur ni än gör!
Sofia
Anonym sa…
Rekommenderar att måla i linolja - kulör med zinkvitt i - - - DET gillar inte mögelsporerna.

Tänk på att bryta i någon kulör. Helt vitt ser alldeles för hårt ut. Exempelvis våra knutbrädor på Snäckhuset är ljusgröna, men upplevs som vita.

För new England stilen tror jg på lite grått i det vita.

Fasadfärg var definitivt det svåraste valet som vi ställdes inför när vi byggde. Man vill ju liksom inte måla om ett helt hus om det skulle bli fel.

Lycka till med ert fina hus - vilken kulör ni än väljer så blir det jätte vackert! :-)

// Christel i Snäckhuset
Hei, det kommer til å bli kjempe flott i hvitt.Her i Norge er det en farge som heter egghvit, og den er perfekt til å male huset med.Jeg skal ha den fargen på vårt kommende nye empire-hus.Den er ikke gulig men heller litt mot grått.Følger med husbyggingen deres. Spennende !
Anonym sa…
Jag säger bara, Demidekk Optimal S-0500. Blir fin vit färg med lite, lite grått i.
Anonym sa…
Många åker till Norge och köper färg den ska visst vara billigare och av en bättre kvalitet dvs den innehåller lite mer gift som stoppar mot mögel.
Men jag har ej prövat själv.man kan ju alltid ringa och kolla
Anonym sa…
Hej

Vill du slippa måla om och få en grymt bra färg och skydd skulle jag utan att tveka välja Demideck som färg, alcro 5-7 år, Demideck min 12 år ingen påväxt.
Bara ett vänligt tips från egen upplevd erfarenhet.
Härlig sida.
Anonym sa…
Fasadfärg är så SVÅRT! För oss var beslutet att byta fasadfärg mer ångestladdat än själva beslutet att bygga ut vårat sekelskifteshus. Vi valde tillslut att gå ifrån en klassisk faluröd färg och ändra karaktär på huset med en ljus grågrön färg från Jotun Demidekk och vi är så nöjda!

Fasadfärgs valet känns så ansvarsfullt, man lägger ned så ofantligt mycket jobb på sitt tex nybyggda eller totalrenoverade hus och då MÅSTE den exteriöra färgen bli bra. Jobbet med att måla om, är ju helst inget man vill utsätta sig för... It better be good, helt enkelt!

Om du vill kan du läsa om alla turer med vår fasad färg på bloggen och mitt länkade inlägg: http://smalltownstyle.blogg.se/2008/may/vi-ar-sa-nojda-med-var-nya-fasadfarg.html


Lycka till!
/Sara Small Town
Anonym sa…
Hej,

Vi har målat vårt hus i Alcro Bestå. Den färgen är jättebra. Min bror är målare och han rekommenderar den verkligen. För att få allra bäst resultat ska du måla en gång iår och en gång nästa år då huset torkar och rör på sig första året. Vi har också ett hur i New England stil och har valt s-1002Y, råvita fönsterfoder och hörnfoder samt mörkgröna ytterdörrar. Vi är jättenöjda med det. Bör dock noteras att vi har svartplåttak. Viktigt att färgen är fin till taket också. /Anki
Anonym sa…
Hej!
Vi håller just nu på att måla vårt nybyggda New England hus i S0500-N Alcro Bestå. (Vitt med en aning grått i, uppfattas som väldigt vitt)Det blir toppenfint.
Lycka till!

Populära inlägg